RT MN 516

Vad är det fören kod kan man undra? Jo, det är mitt nya registreringsnummer på bilen! Numera är S40:n offentligt utflyttad och har blivit tysk :o)

Hela processen att registrera om var i princip förvånandsvärt enkelt måste jag säga. Ett besök på Tüv, vilket är Tysklands bilprovning. Där hade jag tur så det ligger ett precis bredvid jobbet, m.a.o. bara att köra dit den på morgonen och hämta den på eftermiddagen. 

Nummer två var att skaffa en tysk bilförsäkring och det har väl varit en lite bökigare historia. Jag provade först med Allianz som ju är ett välkänt bolag, det visade sig att de var hutlöst dyra och notan slutade på 1600 spänn i månaden!! Jag fick ett tips av mina arbetskamrater att man kan hamna på halva priset om man använder sig av försäkringsbolag som är helt internetbaserade. Lite sådär halvrisky tycker ju jag då, men det är tydligen så man gör här i landet, och mycket riktigt pressades priset rejält.

Sedan var det bara att gå till Landratsamt (Vägverket) med alla nödvändiga papper, betala 40 euro, och sedan springa tvärs över gatan och pröjsa 35 euro för tillverkning av nya plåtar till min numera tyska bil! För 10 euro extra fick man bestämma sin egen bokstavs/nummerkombination, MN 516 kan ni ju klura på var det kommer ifrån :o)

Kan tyckas knäppt, men det känns lite som om jag har en ny bil :o)

Sköna Söndag

Jag börjar mer och mer tycka om söndagarna i Tyskland. Jag tror jag behövde en invänjningsperiod för att helt enkelt acceptera att man inte kan göra ngt på söndagar. Det är bara att ta det lugnt och relaxa! Man kan inte stressa ut och leta julklappar, shoppa eller handla mat utan det är bara att luta sig tillbaka. Jag tror egentligen att det är rent utav nyttigt.

En vanlig söndag börjar med en slö morgon, ingen idé att stressa upp, så vakna vid 9, läsa bok ngn timme för att sedan släntra upp och käka frukost. Sedan blir det till att ta itu med veckans städning. Med vita klinkersgolv i kök och badrum så är det ett måste att städa. Vartenda litet tappat hårstrå syns med härlig kontrast mot det vita golvet och ser äckligt ut där ligger, huhh... När dagens största uppgift är klar kan det bli lite bokläsning och en promenad, kanske lite bakning och TV-tittande.

Idag har det sett ut ganska precis så. Jag toppade eftermiddagen med att baka pepparkakor av den pepparkaksdeg jag så latmaskaktigt köpt på Ikea. Men man ska ju inte jobba ihjäl sig så här på helgen :o)

Med andra ord en slö skön söndag!

                                             image13

Det påslösa landet

Är det bara vi i Sverige som har ordentliga påsar i mataffärerna? Tacka vet jag Ica (eller Coop lilla pappsen) som har rejäla papperspåsar med rejäla handtag som håller och går att bära i. Överskriften överdriver lite, men vad jag menar är att här finns det väldigt dåligt med dugliga påsar. På Kaufmarkt, som är en stor matkedja, har man den amerikanska modellen, dvs papperspåsar utan handtag, mycket praktiskt, På Rewe och Edeka har dom påsar, men med veka handtag och de är i storlek som systempåsar.

Dom har helt enkelt ingen påskultur i det här landet. När Tysken (eller vanligtvis Tyskan) har storhandlat och ska packa ner sina varor, packar hon helt enkelt direkt i vagnen, alltså tillbaka i Kundvagnen!! Mycket praktiskt.... Sedan kan man ju bli lite nyfiken på hur hon sedan gör, jo hon kör sin kundvagn ut till bilen och packar sedan sina varor i små plastkorgar hon har i backluckan på. Billigt oh miljövänligt, javisst, men prakiskt, Nej!

Min teori på detta fenomen är utformningen på kassorna, dvs inget utrymme för varken varor eller packmöjligheter. Bakom kassörskan finns en litet, litet avsatt plätt på en kvarts kvadratmeter där varorna och den ev påsen ska få plats för i packning. Inte en chans, det kan jag intyga.

Jag ska kanske tipsa de tyska kassa (och kasse kanske) -tillverkarna att göra ett studiebesök i Sverige.

                                                 image12

Ehingen - Tysklands Jönköping

Ibland förundras man av landet Tyskland och man upplever mer eller mindre konstiga saker varje dag. Idag tog jag och Gustaf en tur för att öka på Ingvars plånbok lite, med andra ord en sväng till Ikea för att öka på våra glöggförråd. Bara det att åka 15 mil för glögg är ju ett fenomen i sig, och det är värt varenda kilometer, men under denna lilla resa kom dagens observation.

Vi åkte direkt från jobbet och åkte en liten, liten kringelikrokväg på väg mot Ulm. På vägen slås man av att tyskland är ett tämligen tätbebott land om man jämför med Sverige. Runt varje krök ligger en liten by med minst ett par värdshus och minst en kyrka i varje. Hur kan alla dessa värdshus gå runt? Små byar i storlek ca 500-1000 invånare med två värdshus, jag får det inte att gå ihop i mitt huvud. Antingen lever dessa stackars företagare på existensminimum, eller så är tyskarna risiga på att laga mat och måste gå ut och äta. Ett tredje alternativ är att de stackars byborna är alkoholister och sitter på krogen och dricker öl hela kvällarna...Vad vet jag...

Jag har förstått också att dom är riktigt kyrkliga här nere i syd och idag har jag åkt igenom byarnas by, Ehingen - Tysklands Jönköping. Vi kunde inte räkna till mindre än 4 kyrkor...plus en Moské! Helt otroligt! Samma fråga poppar upp i huvudet. Hur välfyllda kan kyrkorna vara egentligen?? Mer välfyllda än värdshusen?...Vad vet jag...

Julpynt

Nu har det inte blivit något inlägg på ett tag, men det kan förklaras av en Sverigevistelse. Vist kan man väl tycka att man kunde slänga in en liten skrift även då, men det blir liksom inte av. Då umgås jag hellre med Henrik, kompisar och familjen än sitter och ugglar framför datorn.

11 hela dagar har jag varit hemma i Sverige och det har varit så skönt. Några dagar har jag jobbat, men det har blivit ett par dagars ledighet där vi tagit en tur upp till Rälln också. Jag tycker jag har hunnit med en hel del under dessa dagar och jag har träffat kompisar jag inte träffat på evigheter. Jag tror man anstränger sig lite extra att träffa vänner när man bor så här lite längre bort. Det gäller ju liksom att passa på när man är på hemmaplan, men nackdelen är att det inte blir så mycket lugn och ro utan mer fläng kors och tvärs för att hinna med så mycket som möjligt. Jag har också hunnit med att umgås med en vinterkräksjuk lillebror, så jag sitter nu och ber till någon lämplig gud att bacillerna inte tar på mig. Jag har klarat mig hittills, men det är ju ingen garanti direkt.

Nu är jag tillbaka i Tyskland och ska ordna med lite julpyntning så här på 1:a advent. En ljusstake fungrade i alla fall, men nummer två har nog flytten tagit död på. Undrar om man kan få tag på sådana där små glödlampor i det här landet?? Det är ju för övrigt ett tämligen tålamodsprövande arbete att prova ut vilken av lamporna som är trasig...Det får bli morgondagens huvudvärk.

RSS 2.0